IJmuider Courant 07-02-2020

IJmuider Courant 07-02-2020

Nieuwe vrije school Waldorf aan Zee in IJmuiden trekt genoeg leerlingen om van start te gaan 
 
IJMUIDEN 07/02/2020 
De nieuwe vrije school in IJmuiden heeft genoeg leerlingen om te kunnen beginnen. Na de voorjaarsvakantie start Waldorf aan Zee met een groep kleuters in basisschool Het Kompas aan de Heerenduinweg in IJmuiden. 
Daarnaast zijn er genoeg aanmeldingen binnen om na de zomervakantie te beginnen met een eerste en tweede klas (de vrije school heeft geen groepen). 
In totaal zijn er negentien aanmeldingen, zegt bestuursvoorzitter Annemarie Trouw van Atlant Basisonderwijs, waar Het Kompas onder valt. Een handvol leerlingen begint na de voorjaarsvakantie, de rest na de zomervakantie. Ook al omdat sommige leerlingen overstappen van een andere school. Hoewel de verwachting was dat er wel animo voor een nieuwe vrije school zou zijn, bleef het afwachten voor de school. ,,Dit aantal aanmeldingen hadden we wel zo’n beetje verwacht’’, zegt Trouw. ,,Ik vind het ook dapper van de ouders om hun kind nu al aan te melden omdat we nog niet begonnen zijn.’’ 
Waldorf aan Zee is een initiatief van twee ouders die bij het schoolbestuur ijverden om een vrije basisschool te starten. Atlant besloot om dat in de bestaande basisschool Kompas te doen. Op die manier kon de school sneller van start gaan. 
De regionale spreiding van de aanmeldingen tot nu toe is wel verrassend, zegt directeur Floor Braet van Het Kompas. ,,Veel aanmeldingen komen uit de directe omgeving. Ik ben daar wel blij mee. Het zorgt ervoor dat de school een goede band met de buurt krijgt.’’ De verwachting was dat de school ook belangstelling zou krijgen vanuit Beverwijk, maar dat is nog niet zo. 
Daarnaast zijn er aanmeldingen uit Santpoort en Haarlem-Noord. In Haarlem is het vrije schoolonderwijs erg in trek en zijn er weinig plekken beschikbaar. Daarnaast ziet de directeur een aantal aanmeldingen van ouders die nieuw in IJmuiden zijn komen wonen en hebben gekozen voor de nieuwe school. Het aantal vrije scholen is de laatste jaren sterk aan het toenemen. Sinds 2011 kwamen er 24 nieuwe vrije scholen bij in Nederland.